Gå til ejendomsadministration en Menu
Menu

Afgørelse om miljøvurdering af fredningsforslag ophæves

Miljøvurdering af fredningsforslag ophæves

Fredningsnævnet for Nordjylland traf i august 2019 afgørelse om, at der ikke var pligt til at gennemføre en miljøvurdering af et fremsat fredningsforslag. Afgørelsen er nu, med Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse, den 23. juni 2020, ophævet og sagen er hjemvist til fornyet behandling. Afgørelsen er interessant da Nævnets afgørelse betyder, at et fredningsforslag som udgangspunkt altid vil være en plan i miljøvurderingslovens forstand. Derudover fastslår afgørelsen også, at en positiv påvirkning af et internationalt naturbeskyttelsesområde udløser krav om gennemførelse af en væsentlighedsvurdering og mulig konsekvensvurdering i henhold til naturbeskyttelseslovens habitatbestemmelser.

Baggrunden for fredningsforslaget
Fredningsforslaget omfatter et 95 hektar stort klit- og strandområde beliggende i nærheden af to internationale naturbeskyttelsesområder (Natura 2000-områder).

Forslagsstillerne vurderede, at fredningsforslaget var omfattet af miljøvurderingslovens § 8, stk. 2, og at der forinden vedtagelse af forslaget skal gennemføres en screening for at vurdere, om planen skal underkastes en fuld miljøvurdering.

Forslagsstillerne udarbejdede derfor et screeningnotat, hvor det fremgik, at fredningsforslaget alene ville have positive indvirkninger på miljøet, og øge mulighederne for at udvide de nærliggende Natura 2000-områder på lang sigt. Vurderingen var ikke dokumenteret eller nærmere begrundet.

Primært på baggrund af det udarbejdede screeningsnotat vurderede Fredningsnævnet for Nordjylland, at fredningsforslaget ikke ville få væsentlige negative indvirkninger på miljøet, og traf afgørelse om at der ikke skulle gennemføres en miljøvurdering i henhold til miljøvurderingslovens regler.  

Screeningsafgørelsen blev indbragt for Miljø- og Fødevareklagenævnet af en lodsejer blandt andet med påstand om at screeningsafgørelsen var mangelfuld, da den ikke indeholdt en korrekt væsentlighedsvurdering efter habitatreglerne. 

Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse
Miljø- og Fødevareklagenævnet ophævede Fredningsnævnets afgørelse den 23. juni 2020. Afgørelsen er interessant fordi:

  1. Nævnets afgørelse medfører, at et fredningsforslag som udgangspunkt altid vil udgøre en plan i miljøvurderingslovens forstand, og
  2. Nævnet i afgørelsen udtrykkeligt angiver, at alle typer indvirkninger på et Natura 2000-område udløser krav om gennemførelse af en væsentlighedsvurdering og en mulig konsekvensvurdering i henhold til naturbeskyttelsesloven og habitatreguleringen.

______________________________________________________________________________

Haugaard|Braad Advokatfirma repræsenterede lodsejeren i sagen.

Kontakt vores ekspert

Seneste nyheder

Teaser DR Nyhed 30.04.24

Fokus på lovlighed af Miljøministeriets praksis om udledning af miljøfarlige stoffer

DR1 sætter i ny udsendelse fokus på spørgsmålet om, hvorvidt Miljøministeriets praksis i forhold til udledning af miljøfarlige stoffer er lovlig.

Læs mere
Jobannonce Nyhedsside 03.04.24

To af Aalborgs største advokatfirmaer lægges sammen

Advokatfirmaerne Haugaard|Braad og Hovmøller & Thorup, der begge er blandt de største advokathuse i Aalborg, lægges nu sammen.

Læs mere
Legal 500 2024 Teaser (400 X 296 Px) (1) 27.03.24

Haugaard|Braad fastholder stærk position i The Legal 500

Det internationale ratingbureau, The Legal 500, vurderer Haugaard|Braad som et af de førende danske advokatfirmaer indenfor insolvens og miljøret.

Læs mere